Ik was ober op de trein. Nu serveer ik teksten én ideeën.

Ik heet Martijn de Vreeze. Maar de meesten kennen mij als Copy Commando. Dat heeft alles te maken met mijn reis. 

Die begon met zeven middelbare scholen. Met alleen HAVO op zak had ik keuze uit twee beroepen: vuilnisman of treinsteward. Ik koos voor het laatste.

MIJN OPLEIDING: DE TREIN
Elke dag verkocht ik koffie, thee en grappen. Van Groningen tot Maastricht en alle tussenliggende steden. Daar leerde ik hoe Nederland dacht, wat mensen leuk vinden en hoe je met een beetje branie meer kan verkopen én verdienen.

Na een reis door Midden- en Zuid-Amerika stapte ik over op de Eurocity trein van Amsterdam naar Keulen en Hannover.

Daar werd mijn talen- en mensenkennis nóg groter. Vijf jaar lang communiceerde ik elke dag met 220 km per uur. In het Nederlands, Duits, Engels en Spaans. 

OVERSTAPPEN MET NAAKTFOTO 
De carrièrewissel kwam op mijn 30e. Ik stuurde een naaktfoto van mijzelf met daarbij de tekst 'Naakt schrijftalent wil junior copywriter worden.' Dat werd ik bij 5D. Na BBK en TBK vond ik het mooi geweest. Wat ik acht jaar bij bureaus deed, kon ik zelf beter. Dus werd ik Copy Commando. Extra vuurkracht bij creatieve missies.

PRIJZEN WINNEN BIJ DIGITALE BUREAUS
Omdat ik online snapte werd ik direct ingehuurd door digitale topbureaus als LEMZ, Lost Boys, Red Urban, KONG, Tribal, These Days en Isobar. Daar werkte ik mee aan digitale campagnes van Hi, Telfort, Ministerie van Justitie, Melkunie, Albert Heijn en alle andere grote merken en won daar best veel prijzen mee. 

WERKGEVERS STERK MAKEN
De afgelopen jaren heb ik naast gek en grappig reclamewerk ook veel employer branding gedaan. Best mooi, want je verkoopt geen snoep maar een toekomst. 

UNO DOS TOTAL LOSS​​​​​​​
In de Corona-periode gaf ik dj-gigs op Facebook en dropte ik dans-video's op LinkedIn. Die gingen hard op social dus bedacht ik met Dick Kok van Lab3 Uno Dos Total Loss. De allereerste LinkedIn zomerhit.

STOP ALS VAK MET GOKRECLAME ÉN TALKS
Sinds de legalisering van de gokmarkt strijd ik actief tegen gokreclame. Waarom? Ik was zelf gokverslaafd als jongvolwassene en ken de gevolgen. Je verliest je geld, je eigenwaarde en alles om je heen.

Mijn 'Stop als vak met gokreclame' won in mei 2023 de Esprix. Dé award voor creatieve campagnes met jaloersmakende effectiviteit.

De uitreiking met jaloersmakend juryrapport vond plaats in het hart van de reclamewereld. Ik won brons, maar het applaus was goud.

Hoogtepunten van de campagne: het uit de gokkast komen, de Gouden Gokkie (award voor de foutste gokreclame, gewonnen door TOTO) en de Crowe-voor-goud-funding zodat ik de campagne in kon zenden voor de awards.

Of ik veel voor elkaar heb gekregen? Nou en of. Buiten de miljoenen views en zo'n 30.000 likes is er een vakbrede discussie ontstaan.

Meerdere reclamebureaus hebben afscheid genomen van hun gok-klant en hun beleid aangepast.

Ook word ik gevraagd als expert én voor No Story No Glory  talks. Over hoe je met een goed verhaal veel voor elkaar kan krijgen. Als individu, team of organisatie.

Waarbij een slimme strategie, creatief denken, lef en doorzettingsvermogen uiteraard onmisbaar zijn.
.


Back to Top